Monday, February 6, 2012

Islam Pada Lisan atau Amalan...?

Beberapa tahun yang lalu, aku dipertemukan dengan Jenny di kelas "99 Nama-Nama Allah S.W.T." Jenny ialah seorang teman yang baru memeluk Islam dua tahun sebelum pertemuan kami. Terkadang diri teringat akan pertemuan dengan Jenny membuatkan aku tafakur sendiri, menilai diriku, saat itu.

Aku mula bermuhasabah, sudah berapa tahun aku menjadi seorang Muslim? 19 tahun.

Sudah berapa tahun aku benar-benar menjadi seorang Muslim? Aku tegas menjawab persoalan diriku, 19 tahun.

Namun melihat perwatakan Jenny membuatkan aku meragui jawapanku itu. Jenny yang selalu berpakaian labuh, bertudung labuh menutupi bahagian dadanya, memakai sarung kaki dan sentiasa menampakkan senyuman dan kecerian di wajahnya membuatkan aku berfikir. Aku
mula membandingkan Jenny dengan diriku.

Sudah cukup sempurnakah aku menutup auratku selama ini atau adakah selama ini aku cuma hanya bersikap sambil lewa mengikut arus trend pakaian yang kulihat dipakai oleh perempuan-perempuan di tanahairku yang merupakan sebuah negera Islam? Adakah diriku benar-benar mengetahui aurat-aurat yang wajib ditutup oleh seorang perempuan yang sudah baligh?

Tertancap difikiranku tentang sabda Rasulullah S.A.W kepada Asma' binti Abu Bakar R.A, "Wahai Asma' sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya" [HR Abu Dawud]

Allah S.W.T juga berfirman:

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (Surah An-Nuur 24: Ayat 31)

Menghabiskan masa dengan Jenny sedikit sebanyak mencabar pemikiranku kerana seolah-olah dia lebih banyak mengetahui mengenai Islam, mengenai Allah dan mengenai Rasulullah S.A.W. Jenny kelihatan lebih bersungguh-sungguh di dalam mempelajari dan mengamalkan Islam dan percakapannya sentiasa dipenuhi dengan perasaan cintanya kepada Allah dan kasihnya kepada Rasulullah S.A.W. Matanya berkilauan dan terlihat airmata di hujung matanya setiap kali ia menyatakan betapa bersyukurnya dia menemui Islam, betapa Islam itu satu hadiah dari Allah yang sangat berharga bagi dirinya. Ini membuatkan aku terdiam membisu.

Jenny baru sahaja memeluk Islam selama dua tahun pada ketika itu, sedangkan aku adalah seorang Muslim dari sejak lahir, dididik dan dibesarkan dalam suasana Islam. Tapi adakah selama ini aku benar-benar seorang Muslim di sisi Allah?

Daripada 19 tahun kehidupanku sebagai seorang Muslim, sudah berapa tahun pula aku menjadi seorang Mukmin? Sudahkah aku mencapai standard seorang Mukmin di sisi Allah?

Mengimbas kehidupan ku dari sejak kecil, didikan agama itu memang cukup. Aku terima didikan agama dari kedua ibubapaku yang cukup mengambil berat mengenai hal agama. Selama enam tahun juga, aku menghadiri sekolah agama yang mengajarku berbagai ilmu agama
termasuk ilmu al-Qur'an dan tajwid, ilmu tarikh (sejarah), ilmu tauhid, ilmu tasawwuf, ilmu puasa dan berbagai lagi jenis ilmu agama.

Terus-terang kunyatakan, pada waktu itu, aku tidak menyedari kepentingan ukhrawi disebalik ilmu-ilmu itu. Sebaliknya, kutitikberatkan pula akibat duniawinya. Aku berlumba-lumba menghafalkan fakta-fakta, dalil-dalil dan sejarah Islam untuk mendapatkan markah tinggi. Namun begitu, ibu bapaku juga selalu menekankan kepentingan menyempurnakan kewajiban seorang Muslim demi menyelamatkan diri dari api neraka dan menempah tiket ke syurga.

Apakah yang terjadi dengan keikhlasan diriku menuntut dan mengamalkan ilmu yang kupelajari sewaktu itu? Dimanakah penghayatanku disebalik menyempurnakan kewajipan-kewajipan dan ibadah itu?

Aku lalu bertanya lagi pada diriku. Apakah sebenarnya tujuan mempelajari ilmu, mengamalkan ilmu itu dan beribadah kepada Allah? Tidak mungkin semua itu cuma untuk menyelamatkan diriku dari api neraka dan untuk menempah tiket masuk ke dalam syurga. Pasti ada sesuatu sebab yang lain. Pasti ada.

Jenny menyedarkan aku mengenai kepentingan 'penghayatan' dalam beribadah dan kepentingan mengetahui tujuan kehidupan ini. Aku mula belajar erti kehidupanku, Islam bukan saja sebagai agamaku tetapi sebagai cara hidupku. Itu memberikan makna yang sangat berbeza!

Sepanjang perjalanan dan penghijrahan memperbaiki diriku, banyak yang aku pelajari, banyak juga titisan air mataku yang gugur. Hatiku hancur dan remuk bila menyedari betapa jahilnya diriku tentang agamaku sendiri. Agama Islam yang kufikir telah kukenali semenjak kecil. Aku semakin teruja untuk mendekatkan diri kepada Allah dan mengenali Allah, rasul-rasul-Nya dan Islam itu sendiri. Aku juga semakin teruja untuk mengupas erti dan tujuan kehidupanku yang sebenar.

Allah yang menciptakan aku, seorang manusia di muka bumi ini, cuma seorang hamba yang mengharapkan redha-Nya dan cinta-Nya. Apa tujuan hidupku yang sebenar? Kenapa Allah menciptakan aku? Selama hidupku, aku tercari-cari. Aku selalu tercari-cari makna kehidupan. Walaupun aku lahir dan hidup di negara Islam, jawapan itu tidak dapat kutemui.

Walaubagaimanpun, Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Mengetahui dan Allah itu juga Maha Pemberi, aku tidak putus-putus berdoa untuk mendapatkan petunjuk dan hidayah dari-Nya. Aku memohon agar mendapat kefahaman dalam mempelajari ilmu agama dan cara hidup yang di redhai-Nya. Penciptaku lalu mengajarkanku. Dia bukan saja mengajarku kenapa aku diciptakan. Tetapi Dia juga mengajarku tujuan sebenar manusia diciptakan. Semuanya tertulis di dalam kitab suci Al-Qur'an.

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku. (Surah adz-Dzaariyaat 51: Ayat 56)

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, "Aku hendak menjadikan khalifah di bumi." Mereka berkata, "Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merosak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memuji-Mu dan menyucikan nama-Mu?" Dia berfirman, "Sungguh, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." (Surah al-Baqarah 2: Ayat 30)

Sekarang aku tahu bahawa tujuan penciptaan manusia diciptakan adalah untuk beribadah kepada-Nya dan menjadi khalifah di muka bumi ini. Mulai saat itu, aku tahu tujuan hidupku. Hidupku menjadi lebih jelas dan terang dan aku menjadi lebih faham, yakin dan pasti akan matlamat dan tujuan hidupku.

By : iluvislam.com

No comments:

Post a Comment